Прашајте го градоначалникотСредба со градоначалникот

 

Буџет за 2018 година

Буџет за 2017 година

Буџет за 2016 година

Буџетите на општината за 2015 година и пред неа, а и сите измени, дополнувања и ребаланси можат да се најдат во службените гласници од 2005-2018 кои се поставени на општинската веб страница или во делот општи акти.

Социјална карта на општина Струмица

Јавен повик за избор на претпријатија од Општина Струмица за учество на два регионални саеми во Кукуш, Грција и Кичево

Во рамките на реализацијата на проектот ,,Создавање на поволно деловно опкружување за економска одржливост на прекуграничниот регион Струмица - Кичево - Кукуш”- Бизнис Мрежа С-К-К (во понатамошниот текст - проект ,,Бизнис Мрежа С-К-К”), финансиран од Европската Унија преку ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Република Македонија и Република Грција 2007-2013, општина Струмица, на ден 13.10.2016 година, објавува:ЈАВЕН ПОВИК

ЗА ИЗБОР НА ПРЕТПРИЈАТИЈА ОД ОПШТИНА СТРУМИЦА ЗА УЧЕСТВО НА ДВА РЕГИОНАЛНИ САЕМИ ВО КУКУШ,

ГРЦИЈА И КИЧЕВО

Општина Струмица, во соработка со Општина Кичево и Подрачната единица Кукуш од Република Грција го спроведува проектот ,,Бизнис Мрежа С-К-К кој има за цел да создаде поволни услови за соработка, вмрежување и економски развој на прекуграничниот регион Струмица - Кичево - Кукуш.


Во рамки на проектот е предвидено одржување на регионални саеми кои се наменети за претставници од бизнис секторот (претпријатија, локални и регионални власти, стопански комори и организации за поддршка на бизнисот).


Јавниот повик се однесува на избор на претпријатија од Струмица кои ќе учествуваат на два регионални саеми во Кичево и Кукуш (Грција).


Во рамки на проектот ќе бидат реализирани следните регионални саеми:


 1. Регионален саем во Кукуш, Грција

Очекуван број на изложувачи: 50 претпријатија од Кукуш и Поликастро, Грција; 20 претпријатија од Струмица и 15 претпријатија од Кичево;


Датум на одржување: 16.11.2016 (среда) -17.11.2016 (четврток);


Место на одржување: Кукуш, Грција;


Работен јазик: Англиски/Македонски/Грчки.

     

      2. Регионален саем во Кичево

Очекуван број на изложувачи: 25 претпријатија од Кукуш и Поликастро, Грција; 15 претпријатија од Струмица;


Датум на одржување: 28.11.2016 (понеделник) - 29.11.2016 (вторник);


Место на одржување: Кичево;


Работен јазик: Македонски / Албански / Грчки.

Цел на регионалните саеми е да придонесат за побрз економски развој на прекуграничниот регион Струмица - Кичево - Кукуш, преку овозможување на можности за вмрежување и соработка помеѓу претпријатијата.

Придобивки од учество на двата регионални саеми:

 • Саемска презентација на 85 претпријатија од Кукуш, Поликастро, Кичево и Струмица во Кукуш;

 • Саемска презентација на 45 претпријатија од Кукуш, Поликастро и Струмица во Кичево;

 • Можности за вмрежување, остварување бизнис средби и стекнување нови деловни партнери;

 • Стекнување со нови пазарни информации и трендови за прекуграничниот регион Струмица - Кичево - Кукуш;

 • Учество во промоции и дегустации на производи;

 • Пропратна програма - информативни сесии и презентации на повеќе добри практики на следните теми:

  •   „Маркетинг и брендирање на производи“ на регионалниот саем во Кукуш, Грција
  •   „Органско производство и здрава храна” на регионалниот саем во Кичево.

Претпријатијата заинтересирани за учество на саемите треба да ги исполнуваат следните критериуми:

 • Да бидат основани најмалку 6 (шест) месеци пред почетокот на првиот саем во Кукуш, Грција (16.11.2016 година);

 • Да имаат седиште на територијата на прекуграничниот регион Струмица -Кичево-Кукуш;

 • Да имаат постојано вработен кадар со полно работно време;

 • Да имаат производи/услуги кои имаат потенцијал за продажба во прекуграничниот регион;

 • Да демонстрираат подготвеност за иновативна саемска промоција на нивните производи и/или услуги.

За пријавување на еден и/или двата регионални саеми, претпријатијата треба да го пополнат он-лајн формуларот за пријавувањена следниот линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeFfsaCN4cxou7imvan6fkRoiak4lqxZ_HelRqETy0C3CQTQg/viewform?c=0&w=1.

Формуларот за пријавување исто така може да се достави идиректно во просториите на Одделението за меѓународна соработка и европски фондови при општина Струмица, ул. ,,Благој Јанков - Мучето” бр. 37 (Дом на АРМ) - Струмица.

Важна напомена: Трошоците за учество (изложбен простор, хотелско сместување, храна и патни трошоци) за најмногу два претставници од секое избрано претпријатие од општина Струмица на регионалните саеми во Кукуш, Грција и Кичево ќе бидат целосно покриени од страна на проектот кој се финансира со средства од Европската Унија преку ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Република Македонија и Република Грција 2007-2013.

Дополнителни информации може да се добијат на телефон: 078/400-642 или со испраќање на е-пошта на следнава електронска адреса:Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..

Крајниот рок за доставување на пријавите за учество на еден и/или двата регионални саеми е 5ти Ноември, 2016 година, најдоцна до 12:00 часот.

Претпријатијата кои ги исполнуваат потребните критериуми за учество на регионалните саеми ќе бидат информирани за нивниот избор преку е-пошта и телефон согласно доставените контакт информации. 


© 2005-2018 Општина Струмица, ул."Сандо Масев" бр.1, 2400 Струмица, Република Македонија, тел.00389(0)34 348030, факс.(034)320544