Вести - Септември 2006
2006-09-15 PDF Печати

27.09.2006 | Светска банка во соработка со консултантската куќа БАСМЕ КТ доо Скопје ги објави резултатите од конкурсот за проекти за развој на општините. Во конкуренција од над 40 аплицирани микропроекти до Светска Банка, Општина Струмица со својот Микро проект: Дневен центар и клуб за стари лица со мобилна екипа за делување во домашни услови, е селектирана како една од трите најуспешни општини и ја доби поддршката, со што и отпочнаа активности за реализација на истиот

 
2006-09-14 PDF Печати

26.09.2006 | Советот на Општина Струмица, на својата 31 с едница, донесе одлука за формирање Фондација за локален економски развој и информатичката технологија - ЛЕР ИТ - на струмичкиот микро регион. ЛЕР ИТ фондација ќе биде менаџер на имплементација на стратегиите и плановите за развој на општините од струмичкиот микрорегион, ќе ја промовира стратегијата за ЛЕР, ќе ги искориски веќе создадените капацитети и услови на информациони комуникациони бази во општините и други активности кои ќе придонесат во создавањето на поволната економска средина и развојот на информатичната технологија.

 
2006-09-13 PDF Печати

25.09.2006 | На 30 седница на Советот на општина Струмица е усвоен Стратегиски план за економски развој на струмичкиот микро-регион. Стратегискиот план го насочува економскиот развој на Струмичкиот микро-регион и претставува план за градење на економскиот капацитет на микро-регионот за подобрување на економската иднина и квалитетот на животот на граѓаните од општините Струмица, Ново Село, Василево и Босилово. Во него се дефинирани Визијата, стратегиските и конкретни цели како и програмите и проектите кои детално се објаснети во Стратегискиот план за економски развој на Струмичкиот микро-регион. Планот за имплементација е во функција на постигнување на: Четирите стратегиски цели, 10 Конкретни цели, 22 Програми и 98 Проекти. Временската рамка за извршување e од 2006 година до крајот на 2011 година, а вкупниот предвиден буџет за реализација на сите предвидени проекти изнесува 150.523.110 €.

 
2006-09-12 PDF Печати

22.09.2006 | Во организација на ЗЕЛС, во Охрид, се одржа конференција "Една година процес на децентрализација во Р. Македонија". На конференцијата се анализираше едногодишната имплементација на процесот на децентрализација на власта. На истата присуствуваа Градоначалнникот на општина Струмица, Зоран Заев, градочалници на други општини, претставници на меѓународни организации, Министерот за локална самоуправа и амбасадорите на ЕУ, САД, и ОБСЕ во Р.Македонија.

 
2006-09-11 PDF Печати

14.09.2006 | Градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев, оствари состанок со Заменик Постојаниот Претставник на UNDP г-дин Норимаса Шимомура, и високи претставници од UNDP. На состанокот се разговараше за реализацијата на тековните проeкти и можностите за понатамошна соработка.

 
2006-09-10 PDF Печати

14.09.2006 | Градоначалникот на општина Струмица Зоран Заев и Заменик Постојаниот Претставник на UNDP во Р. Македонија, Норимаса Шимомура ја пуштија во употреба реконструираната Општинска библиотека "Благој Јанков Мучето". Со реализацијата на проектот "Пријателски библиотеки за сите граѓани" граѓаните на Општина Струмица добија реконструирана и најсовремено опремена библиотека.

 
2006-09-9 PDF Печати

14.09.2006 | Синоќа во просториите на Центарот за култура Антон Панов, Градоначалникот на општина Струмица Зоран Заев, му ја додели наградата за високо актерско достигнување, Ристо Шишков, на овогодинешниот добитник Дејан Лилиќ. Со ова и официјално се симна завесата на 14 меѓународен фестивал на камерен театар.

 
2006-09-8 PDF Печати

11.09.2006 | По повод 11 Септември, денот на ослободувањето на Струмица, Градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев положи свежо цвеке на Споменикот на Револуцијата во Градскиот парк. Манифестациите по повод 11 Септември продолжија со Планинарски марш по врвиците на Струмичкиот партизански одред и турнири во мал фудбал за учениците од основните и средните училишта.

 
2006-09-7 PDF Печати

Градоначалникот на општина Струмица Зоран Заев, свечено го отвори 14 фестивал на камерен театар Ристо Шишков. На овогодинешното издание на реномираниот меѓународен фестивал на камерен театар ќе бидат изведени 1 3 претстави.

 
Повеќе Артикли...
«ПочетокПред12СледноКрај»

Страница 1 од 2