Вести - Септември 2012
Општина Карпош во работна посета на општина Струмица PDF Печати

Градоначалникот Зоран Заев и општинската администрација на Струмица, денеска беа домаќини на своите колеги од општина Карпош. Работната средба се одржа во просториите на домот на АРМ, каде во пријатна и опуштена атмосфера се разменуваа досегашните искуства од практицирањето на локалната власт, се презентираа реализираните проекти, се бараа решенија на проблемите што се јавуваат во секојдневното работење, а се разговараше и за имплементирањето на новите закони од областа на урбанизмот и заштитата на животната средина..

 
Улицата „Бошко Буха“ се подготвува за бетонирање PDF Печати

Општина Струмица почна со подготовките за бетонирање на една од најпроблематичните улици во повисокиот дел на градот „Бошко Буха“. Со овој градежен зафат трајно ќе се решат долгогодишните проблеми на жителите од турската националност што ги имаа по секои пообилни врнежи од дожд, со што ќе им се подобрат условите за живот. Наносите од кал, песок, чакал и разновиден отпад им создаваат сериозни проблеми пред дворните места.

 
По втор пат „Ајверијада“ во Струмица PDF Печати

Во организација на општина Струмица, по втор пат годинава ќе се одржи натпревар во подготвување на домашен ајвар, насловен како „Ајверијада“. Манифестацијата ќе се одржи на плоштадот „Гоце Делчев“ на 6 октомври (сабота) со почеток во 12 часот и во натпреварувачкиот дел може да учествува секоја домаќинка со по една тегла домашен ајвар.

 
По повод меѓународниот ден на глувите, градоначалникот Заев го посети здружението на глуви и наглуви лица во Струмица PDF Печати

Градоначалникот Зоран Заев, денеска се сретна со членовите на здружението на глуви и наглуви лица во Струмица. Средбата помина во срдечна и опуштена атмосфера во која членовите му се заблагодарија на градоначалникот за досегашната соработка  и неговата несебична помош во решавањето на нивните индивидуални, но и заеднички проблеми што ги имаат во здружението. Откако се пожалија за тешката состојба во која се наоѓаат, присутните членови и на денешната средба побараа градоначалникот да им помогне да најдат работа, да се ослободат од плаќање на надоместокот за вода, да купат лекови, да ги поддржи на спортските натпревари во кои ќе учествуваат, но и да им помогне во уредувањето на просторот пред здружението, каде најчесто се собираат и дружат.

 
Се асфалтираат дупките во градот PDF Печати

Екипи на јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ денеска почнаа со асфалтирање на дупките во градот. Со асфалт ќе бидат пополнети сите дупки-прокопи од изведувањето на водоводна и канализациона мрежа и улично осветлување. Акцијата за асфалтирањето почна денеска од булеварот „Гоце Делчев“, таму со асфалт се пополнуваа дупките од изведувањето на новото улично осветлување од левата страна на  булеварот на излезот од Струмица кон населеното место Дабиле.

 
Булеварот „Ленинова“ подновен со нов асфалт PDF Печати

По  извршените подготовки, денеска беше поставен втор слој асфалт на булеварот „Ленинова“ во Струмица, со што комплетно заврши реконструкцијата на коловозот на еден од најфреквентните булевари во градот. Со реконструкцијата е опфатена вкупна површина од 4.500 метри квадратни и дополнителни 500 метри квадратни со проширувањето пред ученичкиот дом  „Димитар Влахов“ и кај основниот суд Струмица. Со овој градежен зафат значително се зголемува безбедноста во сообраќајот во централното градско подрачје. Инвестицијата чини 4 милиони и 800 илјади денари, а средствата се обезбедени од буџетот на општина Струмица.


 
Градоначалникот Зоран Заев го доби признанието „Чувар на огнот“ од германската компанија Вајсхаупт PDF Печати

Општина Струмица денеска беше домаќин на Денот на Вајсхаупт, германска компанија за производство на опрема за гас. Овој ден се одржува повеќе од една деценија, традиционално секоја година во Скопје, но за прв пат годинава се дислоцира и тоа токму  во Струмица. Оваа чест, општината ја заслужи со проектот за гасификација кој е во финална фаза, а за визијата и реализацијата, градоначалникот Зоран Заев го доби признанието „Чувар на огнот“.

 
Се чисти поројот на улицата „Крушевска Република“ PDF Печати

Акцијата за големо есенско чистење во градот и населените места, продолжи и денеска. Уште од раните утрински часови екипи на јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ го почнаа чистењето во горниот дел од поројот на улицата „Крушевска Република“ преку вадење на наносите од песок и чакал и разновиден отпад. Овие акции на „Комуналец“ се редовни во есенските и пролетните месеци и имаат за цел одржување на јавната чистота во градот и населените места.

 
Се реконструира кровот на училиштето во Банско PDF Печати

Во населеното место Банско почна реконструкцијата на кровот на училиштето „Маршал Тито“. Во овој градежен зафат учествуваат Агенцијата на САД за меѓународен развој  (УСАИД) и општина Струмица со вкупно 1.601.236 денари. Во демонтажата на стариот кров учествуваа претставници од локалната заедница, а изведувач на работите е фирмата „Анол Импекс“ од Скопје.

 
«ПочетокПред123456СледноКрај»

Страница 1 од 6