Категорија: Вести

Home / Вести
Струмица го одбележува Денот на заштитниците на градот
Напис

Струмица го одбележува Денот на заштитниците на градот

Во рамките на одбележувањето на Денот на заштитниците на градот „Свети 15 Тивериополски Свештеномаченици“ во големата сала на НУЦК „Антон Панов“, а со почитување на сите протоколи за заштита од Ковид – 19, денеска се одржа свечена седница на Советот на општина Струмица. За значењето на празникот зборуваше градоначалникот, Коста Јаневски. За жал, деновиве изостануваат...

Доделени наградите од литературниот конкурс по повод Денот на заштитниците на Струмица
Напис

Доделени наградите од литературниот конкурс по повод Денот на заштитниците на Струмица

Општина Струмица денеска го почна одбележувањето на  Денот на заштитниците „Свети петнаесет тивериополски свештеномаченици“. Во библиотеката „Благој Мучето“ беа доделени наградите од конкурсот за литературни творби посветени на градот. Во категоријата на основни училишта единствената награда ја доби Христијан Вртев, ученик во седмо одеделение во ООУ „Видое Подгорец“ од Струмица. Во категоријата на средни училишта...

Напис

Известување до граѓаните и засегнатите страни за проект…

Информирање на граѓаните и засегнатите страни за проект кој предвидува  реконструкција/адаптација на Дневен Центар за стари лица и Центар за помош во домашни услови и  ставање на увид  на документот од јавен интерес – „Листа за проверка (чек-листа) за планот за управување со животната средина и социјалните аспекти (ПУЖССА)” во Општина Струмица, во рамки на...

Напис

Решение за свикување на свечена седница на Советот на општина Струмица

По повод празникот “Св. Петнаесет Тивериополски Свештеномаче-ници“ – заштитници на градот,  свикувам свечена седница на Советот на општина Струмица на ден 11.12.2020 година (петок). Свечената седница на Советот на општина Струмица ќе се одржи во НУЦК „Антон Панов“ (голема сала) во Струмица и ќе започне со работа во 12,00  часот. На седницата ќе се работи...

Порака од градоначалникот Коста Јаневски по повод Меѓународниот ден на лицата со попреченост
Напис

Порака од градоначалникот Коста Јаневски по повод Меѓународниот ден на лицата со попреченост

Трети декември во целиот свет се одбележува како Меѓународен ден на лицата со попреченост и како таков има за цел да го сврти вниманието на јавноста на нивното постоење, но и да ги поттикне сите релевантни фактори за изнаоѓање соодветни решенија за сите  нивните проблеми и барања. Целосното интегрирање на лицата со попреченост во заедницата...

Започна кампањата „16 дена Активизам против родово базирано насилство“
Напис

Започна кампањата „16 дена Активизам против родово базирано насилство“

Покажувајќи ја својата силна заложба и родова сензитивност, општина Струмица ја започна кампањата „16 дена Активизам против родово базирано насилство“ со цел подигање на свеста кај луѓето да се стави крај на насилство од секаков вид. Кампањата започна со осветлување на споменикот „Жена под маска“ во портокалова боја – која претставува аларм за подигањето на...

Градоначалникот Јаневски со Отчет за сработеното во трите години од мандатот
Напис

Градоначалникот Јаневски со Отчет за сработеното во трите години од мандатот

Општина Струмица, финансиски е стабилна, развојно ориентирана и економски просперитетна, рече градоначалникот Коста Јаневски на денешната прес конференција, а по повод завршувањето на третата година од неговиот мандат. Тој информираше за сите реализирани проекти во овој период, како и за проектите коишто се во тек. Морам да нагласам дека во последните 8 месеци, како и...

Честитка од градоначалникот Јаневски по повод Светскиот ден на детето
Напис

Честитка од градоначалникот Јаневски по повод Светскиот ден на детето

Драги деца, Денешниов ден – 20. Ноември е Ваш ден, ден кој низ сите светски меридијани се слави и одбележува како Светски ден на детето.  Генералното собрание на Обединетите нации во 1954 година го прогласи 20. Ноември како Светски ден на детето, кој има за цел да обезбеди благосостојба на децата ширум целиот свет и...

Советот на општина Струмица ја одржа 41-та седница
Напис

Советот на општина Струмица ја одржа 41-та седница

На денешната седница на Советот на општина Струмица беше усвоена одлуката за измена на распоредот на средствата во Буџетот за 2020 година. Со измените, општина Струмица ќе донира еден милион денари на Јавната здравствена установа „Општа болница“ – Струмица за набавка на опрема и материјали за справување со пандемијата на Ковид – 19. Советниците ги...

Општина Струмица скрати од непродуктивните трошоци и донира еден милион денари на Општата болница
Напис

Општина Струмица скрати од непродуктивните трошоци и донира еден милион денари на Општата болница

Општина Струмица од буџетот за 2020 година ќе донира еден милион денари на Јавната здравствена установа „Општа болница“ – Струмица за набавка на опрема и материјали за справување со пандемијата на Ковид – 19. На предлог на градоначалникот Коста Јаневски, а со поддршка од советниците, оваа одлука беше донесена на денешната седница на Советот на...