Борење

БОРЕЊЕ

ПЕЛИВАНСКИ КЛУБ БЕЛАСИЦА – Костурино

Претседател: Кнежевик И. Милан
Формиран: 1999 година

Програмски активности и цели на клубот се:
-Афирмирање на традиционалното пеливанско борење како голема народна традиција во струмичкиот регион и пошироко
-Афирмирање на традиционалното пеливанско борење особено меѓу младите и спроведување на потребните тренажни процеси кај своето членство
-Да организира и учествува на турнирски спортски манифестации т.е. натпревари во организација на федерацијата за пеливанско борење на Македонија со домашен и меѓународен карактер.

БОРЕЧКИ КЛУБ ИЗВОР

Формиран: 1963 година
Успеси: Боречкиот клуб Извор се натпреварувал во државната лига на поранешна Југославија. Шампион на Југославија во 1988, а сега се натпреварува во 2-ра Македонска лига (Турнирски систем)