Категорија: Вести

Home / Вести
Градоначалникот Костадинов во посета на  Центарот за поддршка на образованието на учениците со попреченост
Напис

Градоначалникот Костадинов во посета на  Центарот за поддршка на образованието на учениците со попреченост

Градоначалникот Костадин Костадинов, денеска, беше во работна посета на Центарот за поддршка на образованието на учениците со попреченост при ООУ „Сандо Масев“ во кое пред 14 години започна образовниот процес на ученици со аутизам во посебните паралелки. Со новиот Закон за основно образование им се овозможува на сите ученици со попреченост да следат настава во...

Се одржа првиот Регионален саем на социјални претпријатија од Југоисточниот регион
Напис

Се одржа првиот Регионален саем на социјални претпријатија од Југоисточниот регион

Во Струмица денеска беше отворен првиот Регионален саем на социјални претпријатија од југоисточниот регион во организација на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион. заедно со Канцеларијата на регионалниот центар за поддршка на социјални претпријатија од Скопје, а во рамките на проектот „Поддршка социјални претпријатија“ поддржан од Европската Унија. Саемот се одржа во фоајето на...

На четвртата форумска сесија граѓаните ги избраа трите најприоритетни проекти
Напис

На четвртата форумска сесија граѓаните ги избраа трите најприоритетни проекти

Во рамките на Буџетскиот форум во општина Струмица 2021/2022, вчеравечер, во големата сала на Домот на АРМ се одржа четвртата буџетска сесија на којашто граѓаните ги избраа трите најприоритетни проекти за реализација во новата буџетска година. Од тринаесетте приоритетни проектни иницијативи, најмногу гласови добија следните проекти: 1.Намалување на цените за приклучок на гас или субвенционирање...

Советот на општина Струмица ја одржа третата седница
Напис

Советот на општина Струмица ја одржа третата седница

Советот на општина Струмица денеска ја одржа третата седница на која беше донесен заклучок за одобрување на предлог – планот на Програмите за развој за 2022 година кој ги содржи сите капитални програми од кои најголем дел се повеќегодишни, а кои даваат јасна претстава во кој правец ќе се движи развојот на Општината. Зелено светло...

Општина Струмица со поддршка на активностите во кампањата 16 денови Активизам против родово базирано насилство
Напис

Општина Струмица со поддршка на активностите во кампањата 16 денови Активизам против родово базирано насилство

Водејќи се од својата сензитивност, општина Струмица и оваа година е вклучена во кампањата 16 дена активизам против родово базирано насилство и ги поддржува сите настани чија цел е подигање на јавната свест. Реализацијата на овие активности е предвидена во Програмата за еднакви можности на мажите и жените за 2021 година на општина Струмица, а...

Градоначалникот Костадинов со поддршка на кампањата 16 дена Ативизам против родово базирано насилство,
Напис

Градоначалникот Костадинов со поддршка на кампањата 16 дена Ативизам против родово базирано насилство,

Во рамките на кампањата 16 дена Ативизам против родово базирано насилство, а во организација на Организацијата на жени од Струмица, денеска во „Вила парк“ се одржа презентација на клучните приоритети на жените од три заедници, населените места Добрејци и Дабиле и 6-урбана заедница во градот. Градоначалникот Костадин Костадинов ги поздрави учесниците на презентацијата потенцирајќи дека...

Четврта буџетска форумска сесија
Напис

Четврта буџетска форумска сесија

Четвртата форумска сесија ќе се одржи на ден 30.11.2021 година (вторник) во 18:00 часот во ДОМ на АРМ (Голема Сала). Втората буџетска форумска сесија е во реализација на програмата Форуми во заедницата – Буџетски форум во Општина Струмица 2021/2022 година. Документи: Покана – линк (.pdf) Агенда – линк (.pdf)

Се одржа третата форумска сесија од Буџетскиот форум 2021/22
Напис

Се одржа третата форумска сесија од Буџетскиот форум 2021/22

Во големата сала на Домот АРМ се одржа третата форумска сесија од Буџетскиот форум во општина Струмица 2021/2022 година. Евгенија Граматикова, раководител на Одделението за буџетска координација ги презентираше  избраните буџетски програми и развојни потпрограми од страна на граѓаните од претходната форумска сесија и тоа: –ЈМ – Паркови и зеленило (ЈМА – Нови зелени површини,...

Завршија Јавните собири со граѓаните
Напис

Завршија Јавните собири со граѓаните

Завршија Јавните собири со граѓаните од урбаните и месните заедници во општина Струмица. Во изминатите две недели се одржаа вкупно 19 собири, два со граѓаните од осумте урбани заедници во градот и 17 со жителите од населените места. Целта на Јавните собири беше да се слушнат предлозите од граѓаните во време на планирање на буџетот...

Градоначалникот Костадинов на час со учениците од четврто одделение во ООУ „Сандо Масев“
Напис

Градоначалникот Костадинов на час со учениците од четврто одделение во ООУ „Сандо Масев“

Градоначалникот Костадин Костадинов, присуствуваше на час во паралелка со ученици од четврто одделение во ООУ „Сандо Масев“ од Струмица. Разговараа на теми од локалната власт, односно, за функцијата на Градоначалникот и работата на Општината, кои што ги изучуваат по предметот историја и општество. Градоначалникот Костадинов беше изненаден од познавањата на учениците на овие теми, им...