Годинашната главна карневалска вечер ќе се одржи на 21 февруари

Струмица се подготвува за овогодинешното издание на карневалот кое ќе се одржи од 18 до 25 февруари. Карневалските празнувања ќе почнат со детскиот маскенбал на 18-ти февруари, ќе продолжат на 19-ти со објавувањето на резултатите од конкурсот за најдобри остварувања на тема карневал, изложба на фотографии од карневалот 2014 и традиционалниот концерт под маски на музичкото училиште „Боро Џони“. Свеченото отворање ќе се одржи на 20-ти февруари со традиционалниот маскенбал на кој ќе бидат избрани принцот и принцезата на карневалот, а на 21-ви е главната интернационална карневалска вечер.Програма за карневалот 2015 година

Карневалските празнувања продолжуваат со детскиот карневал на Прочка, на 22 февруари, на 23-ти  е чист понеделник, кога традиционално се вари бел грав, а истиот ден ќе бидат објавени и резултатите за најуспешните маски од интернационалната карневалска вечер и отворена изложбата и доделени наградите од наградниот конкурс за карикатури и афоризми на тема карневал. Традиционалното карневалско корзо и доделувањето на наградите на најдобрите карневалски маски ќе се одржи на 24 февруари и карневалските празнувања завршуваат на 25 февруари со одбележувањето на тримерските обичаи.Според Александар Цицимов, претседател на организациониот одбор, и годинава има голем интерес на странските групи за учество на струмичкиот карневал. Иако пријавувањето се уште трае, своето учество го потврдија групи од Турција, Хрватска, Србија, Црна Гора и Бугарија, а се вршат и резервации во хотелските капацитети.Струмичкиот карневал има вековна традиција, а годинава одбележува 25 години од обновената организирана форма на неговото одржување.