Градоначалникот Заев ја отвори изложбата „Македонски пејзажи“

Градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев, денеска, во фоајето на НУЦК „Антон Панов“ ја отвори хуманитарната изложба „Македонски пејзаж“ на познатиот ликовен уметник Георги Божинов – Фаника. Отворањето на изложбата е во рамките на програмата со која општина Струмица го одбележува Денот на заштитниците на градот „Св. 15 Тивериополски Свештеномаченици“.Морам да признаам дека ја сакам ликовната уметност, но сликањето и цртањето не ми се силна страна.

Па сепак, совршено добро знам, дека за да се нацрта круг, потребно е да се тргне од една појдовна точка, за на крајот потегот да заврши на истата таа точка. Почетокот и крајот имаат нешто заедничко. И кога сме веќе кај кругот, тогаш треба да знаеме дека денес сме сведетели на еден убав круг, направен од врвен уметник. Професионалниот и животен круг на Георги Божинов – Фаника започнува од неговата Струмица, за да продолжи во Скопје, Љубљана, Верд, Врхника,Момјан, Истра, Париз, Амстердам, Охрид и Дојран. Се разбира, како што веќе реков, кругот завршува онаму каде што започнува. Кругот завршува на местото каде што си тежи каменот, на местото каде што се наоѓаат инспиративните „корени“ на уметникот, и конечно на местото каде што се уште држи вода изреката „само дома си е дома“. Од Струмица до Струмица, во своето полувековно уметничко патешествие, Георги Божинов – Фаника, продуцирал огромен број свои дела кои несебично ги споделувал со љубителите на ликовната уметност од земјата и странство, преку педесеттината самостојни и стотината групни изложби, преку учеството на повеќе ликовни колонии и преку дружењето со своите сродни души во неговите атељеа, без разлика на која географска точка тие се наоѓале, рече градоначалникот Заев.