Општина Струмица ќе субвенционира купување велосипед

Општина Струмица ќе субвенционира купување велосипед

Од денеска, со објавувањето на Јавниот повик, општина Струмица  почна со субвенционирање за купување велосипеди во износ од педесет проценти од вредноста на велосипедот, но не повеќе од четири илјади денари по лице, со вклучен персонален данок на доход.  Според градоначалникот Коста Јаневски со ова ќе се стимулира возењето велосипед. Повикот се однесува на субвенционирање на граѓаните кои во наредниот...

Известување, протокол за утврдување на процедурата за запишување на ученици во прво одделение во основните училишта

Известување, протокол за утврдување на процедурата за запишување на ученици во прво одделение во основните училишта

Согласно Законот за основното образование („Службен весник на Република Северна Македонија“ бр.161/2019) и Уредбата со законска сила за изменување и дополнување на Уредбата со законска сила за примена на Законот за основното образование за време на вонредна состојба („Службен весник на Република Северна Македонија“ бр.116/2020), Ве известувамe дека: Запишувањето на децата во прво одделение во основните училишта во општина Струмица...

Јавен повик за субвенционирање на граѓаните на Општина Струмица за купување велосипеди во 2020 година

Јавен повик за субвенционирање на граѓаните на Општина Струмица за купување велосипеди во 2020 година

Врз основа на член 50 од Законот за локална самоуправа („Службен Весник на Р.М.” бр.05/02), се со цел за остварување на целите и имплементација на активностите предвидени со проектот „Субвенционирање за купување на велосипеди“ и согласно програма за активностите во областа на заштита на животната средина на подрачјето на Општина Струмица за 2020 објавена во службен гласник 30/19 на Општина...

Се уредува просторот околу манастирскиот комплекс во Водоча

Се уредува просторот околу манастирскиот комплекс во Водоча

Манастирската црква ,,Свети Леонтиј” во Водоча е еден од најзначајните културно-историски споменици на територијата на општина Струмица. Таа освен што е историски белег на Струмица од 6 век, истовремено е и македонски православен христијански манастир,  археолошко наоѓалиште и седиште на Струмичката епархија. Токму поради овие причини општина Струмица започна со уредување на околината на Манастирскиот комплекс со цел создавање на...

Започна проширувањето на дистрибутивната гасоводна мрежа во должина од 7 километри

Започна проширувањето на дистрибутивната гасоводна мрежа во должина од 7 километри

Општина Струмица продолжува со реализација на капитални проекти за подобрување на животот на граѓаните. Деновиве започна проширувањето на дистрибутивната гасоводна мрежа во должина од 7 километри во рамките на проектот за подобрување на квалитетот на општинските услуги и основната инфраструктура. Според градоначалникот Коста Јаневски кој денеска со директорот на ЈПЕД „Струмица гас“ Благој Милановиќ, извршија увид во градежните активности на...

Градоначалникот Коста Јаневски им го честита празникот Рамазан Бајрам на граѓаните од исламска вероисповед

Градоначалникот Коста Јаневски им го честита празникот Рамазан Бајрам на граѓаните од исламска вероисповед

Почитувани сограѓани од исламска вероисповед, Од мое лично име и од името на општина Струмица Ви го честитам големиот исламски празник Рамазан посакувајќи ви добра здравје, мир и благосостојба во вашите души и домови. Добрината, милоста, љубовта, простувањето, солидарноста и верноста кон Бога и овојпат нека бидат белези на Вашето празнување. Бидете достојни на Вашиот голем празник, но чувајте го...

Честитка од градоначалникот Коста Јаневски по повод Денот на сесловенските просветители

Честитка од градоначалникот Коста Јаневски по повод Денот на сесловенските просветители

Почитувани просветни работници, почитувани сограѓани, 24.Мај со векови се одбележува како Ден на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј. Денес ги чествуваме светите солунски браќа кои со својата „глаголица“ станаа втемелувачи на нашата писменост и на писменоста на сиот словенски свет. Повеќе од единаесет векови ги ползуваме азбуката, писменоста и духовноста како бесценети дарови од двајцата словенски апостоли, просветители и...

Известување од штабот за заштита и спасување

По објавениот Јавен повик за определување на економски оператори – маркети кои ќе вршат достава на најнеопходни намирници согласно приоритетните барања на граѓаните за време на забраната за движење, а во согласност со задолжението од 36-та седница на Владата на Република Северна Македонија, Штабот за заштита и спасување на општина Струмица ве известува дека за економски оператори – маркети кои...