На првата регионална конференција посветена на паметните градови градоначалникот Костадинов го презентираше проектот „Струмица – паметен Вело Град“

На првата регионална конференција посветена на паметните градови градоначалникот Костадинов го презентираше проектот „Струмица – паметен Вело Град“

Заврши регионалната конференција на тема „Безбедни. Зелени. Решенија за паметни градови: Ризик и можности за Западен Балкан“ на иницијатива на Американската Администрација поддржана од „AmCham” Албанија и Американската Амбасада, а во чии рамки учествуваше и градоначалникот на општина Струмица, Костадин Костадинов.

Во Тирана, Албанија, како дел од конференцијата, на едно место беа обединети претставници на водечки технолошки компании и Градоначалници од Западен Балкан, кои дискутираа на теми од областа на енергетиката, екологијата, урбаниот развој, дигитализацијата, можностите за финансирање на капитални проекти и воспоставување на соработка помеѓу „паметните“ градови.

Во вториот ден од конференцијата, како дел од дискусијата на тема „Добри практики: Време за Урбан Развој преку Зелени Инвестиции“, присутните имаа можност да ја проследат презентацијата на градоначалникот на општина Струмица, Костадинов, во чии рамки беа опфатени проектот „Струмица – Паметен Вело Град“ и проектите и активностите кои оваа општина ги спроведува од областа на енергетската ефикасност.

Со реализацијата на конференцијата и размена на искуствата на авторитетите од државите и претставниците на приватниот сектор, се дискутираше за можностите и потенцијалите за развој на градовите од регионот како “паметни градови“, преку имплементација на иновативни решенија од различни области, а сѐ со цел зголемена имплементација на безбедни, зелени паметни решенија и унапредување на квалитетот на живеење.