Се одржа работна конференција на Локалниот Совет за превенција

Се одржа работна конференција на Локалниот Совет за превенција

Денеска се одржа последната конференција на Локалниот Совет за превенција на општина Струмица во оваа година. На дневен ред беше извештајот за преземените мерки и активности по претходно донесените заклучоци на работната конференција одржана на почетокот од овој месец околу узурпирањето на јавните површини за продажба на текстилни производи и храна. Градоначалникот Костадин Костадинов истакна дека е задоволен од ангажманот на сите чинители во Локалниот Совет за превенција затоа што видливи се резултатите.

Ако беше предизвик расчистување со дивите продавачи, пред се на текстил и зелении производи по булеварите „Маршал Тито“ и „Ленинова“, сега, после акциите коишто ги преземаме, изречени се дваесетина прекршочни казни и две пријави за кривично гонење на одредени чинители. Нашата цел не е да казнуваме. Повеќе пати апелиравме дека место за продажба се пазарите, всушност и пазарот Чешел го отворивме да работи секојдневно, а не само во сабота.

Секој кој го почитува законот и нашите апели нема да се соочи со казна. Секој што ќе продолжи без да ги почитува законите и насоките од Локалниот совет за превенција, нормално е дека следува казна.

Посебен предизвик ни е периодот пред празниците, ќе не има многу често на терен за да не дозволиме појава на диви продавачи, а со тоа да ја штитиме економијата која работи според сите законски прописи. Сивата економија е проблем и во државата, но еве ние, како Општина пример за решавање на сивата економија, дејствуваме, рече градоначалникот Костадинов.

 

На работната конференција, Костадинов го акцентираше и проблемот којшто го имаат козметичарите со нелојалната конкуренција, а за кој беше информиран на денешната средбата во неговиот кабинет. Според градоначалникот, појавата на даватели на козметички услуги коишто не се регистрирани е ист проблем како и со дивите продавачи.

 

-Сосема го разбираме социјалниот сегмент и не планираме никого да казниме, туку нашата примарна цел е таквите луѓе да ги ставиме во системот, да подмируваат плати, да плаќаат давачки кон општината и државата заради поголема функционалност без да имаат штета на нивните бизниси. На многу различни начини и како Општина и како централна власт го потикнуваме развојот на претпримништвото на жените и мажите, на младите, на повозрасните, но мора да има ред за да имаме и општина и држава, додаде Костадинов за проблемот на козметичарите.