Честитка од градоначалникот Костадинов по повод Светскиот ден на учителот

Честитка од градоначалникот Костадинов по повод Светскиот ден на учителот

Кога велиме дека децата се нашата иднина тогаш мора сите да знаеме дека градители на патот кон таа иднина се учителите. Наставниците се тие кои, преку образовниот процес и воспитувањето, од децата прават луѓе, оние луѓе кои ќе ја преземат одговорноста за понатамошниот прогрес на заедницата, општеството и човештвото.

Има една мудрост која вели: „Просечниот учител раскажува. Добриот учител објаснува. Квалитетниот учител демонстрира. Најдобриот инспирира“. Ако е тоа така, тогаш нашиот заеднички стремеж треба да биде, да им овозможиме на наставниците да бидат инспиративни во процесот на примопредавање на знаењата. Тоа ќе го постигнеме само ако професијата-наставник ја издигнеме на највисокиот пиедестал. Наставниците тоа го заслужуваат.

Со желба за успех во воспитно-образовната работа, на сите наставници од општина Струмица им го честитам 5 Октомври – Светскиот ден на учителот. Отсекогаш сум бил и ќе останам на страната на наставниците.