Костадинов: Нема да дозволам ниту еден социјален момент да доведе до анархија во Општината

Костадинов: Нема да дозволам ниту еден социјален момент да доведе до анархија во Општината

„Ја почитувам социјалната димензија, но на ниту еден начин и во ниту еден момент нема да дозволам тој да доведе до неред и анархија во општина Струмица, за тоа сум изгласан и имам доверба од граѓаните на непосредни избори“, оваа порака ја упати градоначалникот Костадин Костадинов од работната конференција на Локалниот совет за превенција, а на која тема беа и...

Градоначалникот Костадинов во посета на  Центарот за поддршка на образованието на учениците со попреченост

Градоначалникот Костадинов во посета на  Центарот за поддршка на образованието на учениците со попреченост

Градоначалникот Костадин Костадинов, денеска, беше во работна посета на Центарот за поддршка на образованието на учениците со попреченост при ООУ „Сандо Масев“ во кое пред 14 години започна образовниот процес на ученици со аутизам во посебните паралелки. Со новиот Закон за основно образование им се овозможува на сите ученици со попреченост да следат настава во редовните училишта и со тоа...

Се одржа првиот Регионален саем на социјални претпријатија од Југоисточниот регион

Се одржа првиот Регионален саем на социјални претпријатија од Југоисточниот регион

Во Струмица денеска беше отворен првиот Регионален саем на социјални претпријатија од југоисточниот регион во организација на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион. заедно со Канцеларијата на регионалниот центар за поддршка на социјални претпријатија од Скопје, а во рамките на проектот „Поддршка социјални претпријатија“ поддржан од Европската Унија. Саемот се одржа во фоајето на НУЦК „Антон Панов“, а беа...

На четвртата форумска сесија граѓаните ги избраа трите најприоритетни проекти

На четвртата форумска сесија граѓаните ги избраа трите најприоритетни проекти

Во рамките на Буџетскиот форум во општина Струмица 2021/2022, вчеравечер, во големата сала на Домот на АРМ се одржа четвртата буџетска сесија на којашто граѓаните ги избраа трите најприоритетни проекти за реализација во новата буџетска година. Од тринаесетте приоритетни проектни иницијативи, најмногу гласови добија следните проекти: 1.Намалување на цените за приклучок на гас или субвенционирање на цената за гас за...

Советот на општина Струмица ја одржа третата седница

Советот на општина Струмица ја одржа третата седница

Советот на општина Струмица денеска ја одржа третата седница на која беше донесен заклучок за одобрување на предлог – планот на Програмите за развој за 2022 година кој ги содржи сите капитални програми од кои најголем дел се повеќегодишни, а кои даваат јасна претстава во кој правец ќе се движи развојот на Општината. Зелено светло од советниците добија предлог –...

Општина Струмица со поддршка на активностите во кампањата 16 денови Активизам против родово базирано насилство

Општина Струмица со поддршка на активностите во кампањата 16 денови Активизам против родово базирано насилство

Водејќи се од својата сензитивност, општина Струмица и оваа година е вклучена во кампањата 16 дена активизам против родово базирано насилство и ги поддржува сите настани чија цел е подигање на јавната свест. Реализацијата на овие активности е предвидена во Програмата за еднакви можности на мажите и жените за 2021 година на општина Струмица, а дефинирани во заедничка соработка на...

КОНКУРС за учество на обуки

Фондација ЦЕЕД Македонија објавува конкурс за учество на жени од Општина Струмица на обуки за развој на следниве вештини и знаења: Развој на бизнис идеја и бизнис план, Претприемништво и менаџерски вештини, Дигитален маркетинг, онлајн продажба и употреба на дигитални технологии. Обуките се спроведуваат како дел од проектот на UN Women “Промовирање на родово-одговорни политики и буџети: кон транспарентно, инклузивно...

Градоначалникот Костадинов со поддршка на кампањата 16 дена Ативизам против родово базирано насилство,

Градоначалникот Костадинов со поддршка на кампањата 16 дена Ативизам против родово базирано насилство,

Во рамките на кампањата 16 дена Ативизам против родово базирано насилство, а во организација на Организацијата на жени од Струмица, денеска во „Вила парк“ се одржа презентација на клучните приоритети на жените од три заедници, населените места Добрејци и Дабиле и 6-урбана заедница во градот. Градоначалникот Костадин Костадинов ги поздрави учесниците на презентацијата потенцирајќи дека Струмица е и останува родова...

Одлуки и формулари за неспроведување на стратегиски оцени

Одлуките и формуларите може да се видат, преземат од следниве линкови: 1. Одлука за неспроведување за УП за село Муртино – линк 1.1 Формулар за СЕА, за УП за село Муртино – линк 2. Одлука за неспроведување за УП за село Баница – линк 2.1 Формулар за СЕА, за УП за село Баница – линк 3. Одлука за неспроведување за...

Четврта буџетска форумска сесија

Четврта буџетска форумска сесија

Четвртата форумска сесија ќе се одржи на ден 30.11.2021 година (вторник) во 18:00 часот во ДОМ на АРМ (Голема Сала). Втората буџетска форумска сесија е во реализација на програмата Форуми во заедницата – Буџетски форум во Општина Струмица 2021/2022 година. Документи: Покана – линк (.pdf) Агенда – линк (.pdf)