Заврши изградбата на Уметничката галерија

Заврши изградбата на Уметничката галерија

Заврши реализацијата на проектот „Пренамена и адаптација на деловен простор во Уметничка галерија“. Пренамената се изврши на просторот под градскиот плоштад, изграден како дел од градската скривница, кој порано се користеше за регистрација на бракови, а потоа имаше и други намени. Со тоа градот доби уште едно прекрасно место за сите љубители на уметноста и културата. Вкупната корисна површина на...

Честитка од градоначалникот Коста Јаневски по повод празниците Бадник и Божик

Честитка од градоначалникот Коста Јаневски по повод празниците Бадник и Божик

Почитувани сограѓани од христијанска вероисповед, Постои меѓу народот една порака која вели „Кај и да си, за Бадник и Божик, дома да си“. Во таа порака се наоѓа суштината на значењето и големината на претстојните празнувања кои ја истакнуваат важноста на симбиозата помеѓу Рождеството Христово и домот. Токму затоа, Ви посакувам светлина, топлина, хармонија, благосостојба и радост во Вашите домови,...

Формирано е Координативно тело за справување со последиците од пожарот во „Глобал“

Формирано е Координативно тело за справување со последиците од пожарот во „Глобал“

Со цел за брза и координирана акција, денеска, на иницијатива на градоначалникот Коста Јаневски е формирано Координативно тело во кое членуваат претставници од сите релевантни општински и државни институции и претпријатија, како и претставник на Здружението за заштита на правата и интересите на трговците „Фер Есап“, за справување со последиците од пожарот во Трговскиот центар „Глобал“. На првиот состанок, се...

Јаневски: Сега е време за солидарност за „Глобал“

Јаневски: Сега е време за солидарност за „Глобал“

Градоначалникот Коста Јаневски со Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев и директорите и раководителите на надлежните општински и државни институции, изврши увид во опожарениот трговски центар „Глобал“. Пожарот којшто ноќеска пред полноќ избувна во „Глобал“ предизвика голема материјална штета. За мене е најважно што нема човечки жртви, се она што е материјално изгубено, јас се надевам и...

Усвоен буџетот на општина Струмица за 2021 година

Усвоен буџетот на општина Струмица за 2021 година

Советот на општина Струмица на денешната 42 седница го усвои буџетот за 2021 година. Вкупниот буџет ќе тежи 1.191.308.556,00 денари од кој поголем процент се блок дотации коишто како трансфери доаѓаат од централно ниво, а основниот буџет  изнесува 459.032.738,00 денари и ги опфаќа сите Програми коишто се усвоени во законскиот рок и во кој се предвидуваат идните проекции, цели и...

Ќе се реализира проектот Урбан мост меѓу стара и модерна Струмица

Ќе се реализира проектот Урбан мост меѓу стара и модерна Струмица

Градоначалникот Коста Јаневски денеска го најави почетокот на реализацијата на еден капитален проект, којшто беше еден од носечките и во неговата предизборна кампања, а тоа е проектот Урбан мост помеѓу стара и модерна Струмица. Овој проект опфаќа уредување на каналот наречен Свети Илијски порој, изведба на две сообраќајници паралелни со поројот и изградба на фекален колектор, со што ќе се...

Се заменуваат прозорците и вратите во дел од основните училишта

Се заменуваат прозорците и вратите во дел од основните училишта

Се подобрува енергетската ефикасност во основното училишта „Сандо Масев“ во Струмица и подрачните училишта во Раборци и Костурино, во коишто неделава започнаа активностите за замена на старите прозорци и врати со нови . Со новите прозорци побрзо и полесно ќе се затоплува просторот и значително ќе се намалат губитоците на топлина, а со тоа ќе се намали и потрошувачката на...

Одлука за организирање на втора јавна анкета, јавна презентација, решение за комисија, соопштение

Одлука за организирање на втора јавна анкета и јавна презентација на ДУП за дел од блок 20, Општина Струмица – ЛИНК Решение за формирање на Комисија за спроведување на втора јавна анкета и јавна презентација на ДУП за дел од блок 20, Општината Струмица – ЛИНК Соопштение за организирање втора јавна анкета и јавна презентација на ДУП за дел од...

Решение за свикување на четириесет и втората седница на Советот на општина Струмица

Врз основа на член 48 став 1 точка 1 од Законот  за локалната самоуправа (“Сл.весник на РМ” бр. 5/02)  и член 57 став 1 од Деловникот на Советот на општина Струмица (“Сл. гласник на општина Струмица” бр. 2/06), донесувам: Решение за свикување четириесет и втората седница на Советот на општина Струмица Ја свикувам четириесет и  втората на Советот на општина...

Ново осветлување во Турското маало

Ново осветлување во Турското маало

Ново модерно и енергетски ефикасно ЛЕД улично осветлување деновиве се поставува се поставува во Турското маало во Струмица. -На улиците „5-ти ноември“, потег од пресек со ул.„Крушевска Република“ до ул.„Бетовенова“ и улицата „Бетовенова“ до пресек со улица „Спиро Захов“ се поставуваат нови 33 столбови. Овој проект се реализира во рамките на Програмата „Ромактед – Промовирање на добро управување и зајакнување...