ОБЈАВА бр.2/21 за електронско јавно наддавање за давање под закуп на деловен простор (Втора објава)

Предмет на електронско јавно наддавање е издавање под закуп на деловен простор сопственост на Општина Струмица, кој се издава под закуп согласно Одлуката за давање на согласност за издавање под закуп на објекти во сопственост на Општина Струмица бр.08-6534/1 од 12.11.2020 година, донесена од Советот на општина Струмица (Службен гласник на општина Струмица бр.29/20 и 3/21), во времетрање од четири...

Училиштето во Дабиле со реконстуирано спортско игралиште

Училиштето во Дабиле со реконстуирано спортско игралиште

Заврши реконструкцијата на спортското игралиште во ООУ „Св. Кирил и Методиј“ во Дабиле. Градоначалникот Коста Јаневски денеска го посети овој нов спортски простор на површина од 1.350 метри квадратни која опфаќа игралиште за фудбал и ракомет и кошаркарско игралиште. Оваа прва реконструкција на спортското игралиште кое за првпат е асфалтирано пред околу 20-на години, е плод на заедничкото вложување на...

Информација за запишување на ученици во прва година во средните општински училишта во општина Струмица

Според условите и критериумите од објавениот конкурс за запишување на ученици во јавните средни училишта за учебната 2021/2022 година во Република Северна Македонија, објавен од МОН во месец март 2021 година, во трите СОУ во општина Струмица е предвидено да се запишат 1272 ученика. Во СОУ „Јане Сандански“ од Струмица се планирани 374 слободни места распоредени во 11 паралелки, од...

Одлуки за организирање на јавна анкета, јавна презентација, решение за комисија, соопштенија

Одлука за организирање на јавна анкета и јавна презентација по нацрт план на ДУП за дел од блок 12, УЕ2, Општина Струмица – ЛИНК Решение за формирање на Комисија за спроведување на јавна анкета и јавна презентација по нацрт план на ДУП за дел од блок 12, УЕ2, Општина Струмица – ЛИНК Соопштение за организирање јавна анкета и јавна презентација...

Ќе се врши прво прскање против возрасни комарци

Ќе се врши прво прскање против возрасни комарци

Се известуваат сите граѓани на десетте општини во Југоисточниот плански регион, дека првото прскање против возрасни комарци ќе се изврши во период од 7 до 9 јуни 2021 година, со следниот распоред: На 07.06.2021 година (понеделник), во период од 20 до 04 часот во општините Валандово, Дојран, Гевгелија и Богданци. На 08.06.2021 година (вторник), во период од 20 до 04...

Советот ја одржа 47-та седница

Членовите на Советот на општина Струмица денеска ја одржа 47-та седница.На седницата беше усвоен кварталниот извештај за извршувањето на Буџетот на општина Струмица за првиот   квартал од  2021 година. Во образложението пред советниците, градоначалникот Коста Јаневски информираше дека во првите три месеци од 2021 година, вкупните приходи во Буџетот на општина Струмица од планираните 1.191.306.556 денари се реализирани 298.762.124 или...

Решение за свикување четириесет и седмата седница на Советот на општина Струмица

Совет на општина Струмица, Бр.08 – 3078 /1, 26.05.2021  год. Врз основа на член 48 став 1 точка 1 од Законот  за локалната самоуправа (“Сл.весник на РМ” бр. 5/02)  и член 57 став 1 од Деловникот на Советот на општина Струмица (“Сл. гласник на општина Струмица” бр. 2/06), донесувам: Решение за свикување на четириесет и седмата седница на Советот на општина...

Честитка од градоначалникот Коста Јаневски по повод Денот на Сесловенските просветители

Почитувани сограѓани, Денес одбележуваме голем празник. Денес ги чествуваме Сесловенските просветители – солунските браќа Св. Кирил и Методиј.Тоа се Апостолите кои ја изумиле глаголицата како писмо-темелник врз кој е „изградена“ кирилицата од страна на нивните ученици. Тоа се вредните мисионери кои во 9. век ги ширеле христијанството и писменоста меѓу Словените од Голема Моравија и Панонија, а како резултат на...

Одбележан Денот на пожарникарството

Одбележан Денот на пожарникарството

По повод Денот на пожарникарството во Република Северна Македонија, Територијалната професионална противпожарна единица на Струмица одржа тактичко -показна вежба во која се спасуваа луѓе од урнатини од земјотрес во кругот на поранешната касарна. Во вежбата учествуваше Тимот за урбано пребарување и спасување при ТППЕ Струмица кој е во состав на Републичките сили за заштита и спасување. Вежбата ја следеа градоначалникот...

Одлуки за организирање на втора јавна анкета, јавни презентација, решенија за комисија, соопштенија

Одлука за организирање на втора јавна анкета и јавна презентација на ДУП за дел од блок 41, УЕ5 КО Струмица – ЛИНК Решение за формирање на Комисија за спроведување на втора јавна анкета и јавна презентација на ДУП за дел од блок 41,  УЕ5 КО Струмица – ЛИНК Соопштение за организирање втора јавна анкета и јавна презентација на ДУП за...