Одбележана 118-годишнината од загинувањето на ГоцеДелчев

Општина Струмица денеска ја одбележа 118-годишнината од загинувањето на македонскиот револуционер Гоце Делчев. Градоначалникот Коста Јаневски со членови на Советот положија свежо цвеќе пред споменикот на Делчев, а зборувајќи за неговиот живот и дело, истакна дека многумина, во различни периоди од нашата историја, се заслужни за слободарското сонце, но се чини дека Гоце Делчев се наоѓа на највисокото место од...

Соопштение за организирање на јавен увид на Урбанистички проект со план за парцелација на ГП 15.21, од ДУП за урбан блок 15

Се организира јавен увид на Урбанистички проект со план за парцелација на ГП 15.21, од ДУП за урбан блок 15 на град Струмица, општина Струмица. Целосното соопштение може да го видите на следниов ЛИНК. Урбанистички проект со план за парцелација на ГП 15.21, од ДУП за урбан блок 15 – ЛИНК.

Честитка од градоначалникот Коста Јаневски по повод празникот Велигден

Почитувани сограѓани од христијанска вероисповед, Постојат мигови кои не прават да се чувствуваме возвишено и во кои ни празнуваат срцата, душите и сите наши сетила, мигови кои ни го прават животот поубав и не канат да бидеме верни на традицијата и духовните оставнини. Еве ги тие мигови пред нас. Повторно е време за празнување. Повторно е време да го славиме...

Ново возило и опрема за Противпожарната едница на Струмица

Возниот парк на Територијалната професионална противпожарна единица на Струмица  е збогатен со повеќенаменско возило со голема проодност, а општина Струмица со сопствени средства набави и интервентни одела, работни униформи и заштитна опрема за сите пожарникари кои ги жртвуваат своите животи за да спасат други лица и имотите на граѓаните. Градоначалникот Коста Јаневски денеска ја посети Противпожарната единица при што потенцираше...

Советот ја одржа 46-та седница

Советот ја одржа 46-та седница

На денешната 46-та седница на Советот на општина Струмица беа усвоени повеќе одлуки и извештаи коишто се однесуваат на работата на Општината, општинската администрација, јавните претпријатија, училиштата и одлуки од областа на сообраќајот и урбанизмот. Меѓу нив, Одлуките  за основање на заедничко јавно претпријатие за заловување и третман на бездомни кучиња, за  отстапување на опрема и инвентар на ЈОУДГ „Детска...

Планска програма за изменување и дополнување на Детален урбанистички план за дел од блок 38

Планска програма за изменување и дополнување на Детален урбанистички план за дел од блок 38 може да ја видите на следниов ЛИНК

Планска програма за измена и дополнување на Детален Урбанистички план за дел од блок 19

Планска програма за измена и дополнување на Детален Урбанистички план за дел од блок 19 може да ја видите на следниов ЛИНК:

Се решаваат проблемите на такси превозниците

Се решаваат проблемите на такси превозниците

Со почитување на сите протоколи за заштита од КОВИД -19, денеска, во домот на АРМ, на иницијатива на градоначалникот Коста Јаневски се одржа седница на Локалниот совет за безбедност и превенција со претставници на Здружението „Струмица такси“ на којашто се разговараше за подобрување на условите за работа и проблемот со нелегалните таксисти. На седницата присуствуваа и претставници на СВР Струмица,...

Градоначалникот Јаневски го назначи Александар Милушев за службеник за млади на општина Струмица

Градоначалникот Јаневски го назначи Александар Милушев за службеник за млади на општина Струмица

Во интерес на зајакнување на соработката со младите луѓе и заедничко решавање на проблемите и учество во развојот на нашата Општина, а согласно член 23 од Законот за младинско учество и младински политики, градоначалникот Коста Јаневски за Службеник за млади го назначи Александар Милушев, вработен во неговиот кабинет. Службеникот за млади ќе биде одговорен за развивање, планирање и следење на...

Започна третирањето против комарци

Од вчера во општина Струмица започна третирањето против ларвицидна форма на комарци. Предвидени се две третирања за ларвициди и три третирања против возрасни комарци на територијата на општина Струмица. Овој проект е во соработка со Центарот за развој на Југоисточниот плански регион.