Author: Никола Илиески (Никола Илиески)

Home / Никола Илиески
Градоначалникот Јаневски ја отвори новата Градска уметничка галерија
Напис

Градоначалникот Јаневски ја отвори новата Градска уметничка галерија

Со поставувањето на изложбата „Сто години струмичка ликовна уметност“ од дела на ликовни уметници од Струмица кои твореле во минатото и оставиле траен белег во ликовната култура, синоќа, беше отворена новата Градска уметничка галерија лоцирана во дел од скривницата на плоштадот која порано се користеше за регистрација на бракови. Градоначалникот Коста Јаневски во својот говор...

Советот на општина Струмица ја одржа последната седница во мандатниот период 2017 – 2021 година
Напис

Советот на општина Струмица ја одржа последната седница во мандатниот период 2017 – 2021 година

По усвојувањето на двете точки на дневниот ред, односно, Извештајот за делување на улиците и локалните патишта во зимски услови за 2020/2021 и Програмата за делување во зимски услови во 2021/2022 година, на денешната последна 52-ра седница на Советот на општина Струмица, на градоначалникот Коста Јаневски и советниците, им се обрати претседателот на Советот, Марјан...

Општина Струмица го одбележа 11 Октомври
Напис

Општина Струмица го одбележа 11 Октомври

Со пригодна свеченост којашто се одржа пред споменикот на Револуцијата во градскиот парк, општина Струмица ја одбележа 80-годишнината од големиот 11 Октомври. За значењето на Денот на востанието и Денот на борецот, зборуваше градоначалникот, Коста Јаневски. Денес е ден за временско премостување. Денес е ден за јубилејно потсетување  на еден исклучително значаен датум од македонската...

Решение за свикување педесет и втората седница на Советот на општина Струмица
Напис

Решение за свикување педесет и втората седница на Советот на општина Струмица

Совет на општина Струмица  Бр.08 – 6268 /1, 06.10.2021 Врз основа на член 48 став 1 точка 1 од Законот  за локалната самоуправа (“Сл.весник на РМ” бр. 5/02)  и член 57 став 1 од Деловникот на Советот на општина Струмица (“Сл. гласник на општина Струмица” бр. 2/06), донесувам Решение за свикување педесет и втората седница ...

Советот на општина Струмица ја одржа 50-та седница
Напис

Советот на општина Струмица ја одржа 50-та седница

Советот на општина Струмица денеска ја одржа 50-та седница. На седницата беа усвоени предлог – одлуките за определување на крајбрежен појас на регулиран водотек, река Водоча, низ дел од блок 8, општина Струмица, определување на крајбрежен појас на регулиран водотек, река Воденишница,  низ блок 17 на с.Банско, предлог – годишните планови за вработување во општинската...

Струмица домаќин на научниот собир „70 години Институт за фолклор и 50 години фолклористичка дејност на Иван Котев“
Напис

Струмица домаќин на научниот собир „70 години Институт за фолклор и 50 години фолклористичка дејност на Иван Котев“

Во Струмица денеска беше отворен научниот собир „70 години Институт за фолклор и 50 години фолклористичка дејност на Иван Котев“  во организација на Општина Струмица и Институтот за фолклор „Марко Цепенков“ од Скопје. Учесниците на собирот ги поздрави и им посака плодна работа градоначалникот Коста Јаневски. Зарем треба да се трошат зборови за значењето на...

Општина Струмица го затвора проблемот со сместувачките капацитети на децата од предучилишна возраст
Напис

Општина Струмица го затвора проблемот со сместувачките капацитети на децата од предучилишна возраст

Градоначалникот Коста Јаневски и министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, денеска извршија увид во градежните активности на доградбата во Клон 2 на градинката „Детска радост“ и новата градинка во касарната. И на двата објекта градежните работи се во завршна фаза. Со овие капацитети се обезбедуваат современи услови за згрижување и воспитување на уште...

Се проширува дистрибутивната гасоводна мрежа
Напис

Се проширува дистрибутивната гасоводна мрежа

ЈПЕД „Струмица – Гас“ интензивно работи на проширување на дистрибутивната гасоводна мрежа на пократки делници и изведба на нови приклучоци. Во месец јули мрежата е проширена за околу 500 метри, а се реализираа седум нови приклучоци од категоријата домаќинства и еден приклучок од категоријата стопанство. Во истиот период се работеше и на котларата во болницата...

Известување за тестирање на кандидатите за реонски попишувачи и инструктори
Напис

Известување за тестирање на кандидатите за реонски попишувачи и инструктори

Комисијата за пописен реон 14 – Струмица и Василево ги известува реонските попишувачи и реонските инструктори дека тестирањето ќе се изврши на 19.08.2021 година во 10 и 12 часот во просториите на СОУ „Јане Сандански“ Струмица. Попишувачите и инструкторите треба да се јават 30 минути пред почетокот на тестирањето и задолжително да носат заштитна маска....

Започнува изградбата на две сервисни улици и три фекални колектори во населбата Софилар
Напис

Започнува изградбата на две сервисни улици и три фекални колектори во населбата Софилар

По долги подготвителни работи коишто требаше да ги направи општина Струмица, но и жителите на населбата, започнува изградбата на две сервисни улици и три фекални колектори во Софилар. Градоначалникот Коста Јаневски, денеска, го потпиша договорот, набавката е одобрена од страна на Министерството за финансии во рамките на проектот за подобрување на општинските услуги. Вкупниот износ...