Ученици од Босилово ја посетија противпожарната единица во Струмица

Ученици од седмо одделение при основното училиште „Гоце Делчев“ од Босилово денеска ја посетија Територијалната професионална противпожарна единица на Струмица. Тие на лице место се запознаа со работата на единицата и нејзината подготвеност за превентивно делување при пожари, земјотреси и други елементарни непогоди.

Ваквите посети имаат континуитет уште од 2011 година кои беа вклопени во проектните активности кои се одвиваа преку УНДП во кои беа вклучени ученици од основните и средните училишта и дечиња од предучилишна возраст, а со цел да се запознаат со превентивното делување во случај на пожари, земјотреси и други елементарни непогоди. Ја користам приликата да апелирам до сите други наставници од училиштата на територијата на сите четири општини дека Територијалната противпожарна единица е отворена за соработка и вршиме вакви презентации во рамките на предметите кои што ги изучуваат, рече Мијалче Крстев, командир на ТППЕ – Струмица Командирот Крстев, денеска упати уште еден апел до сите граѓани, да го искористат овој пролетен период како најповолен за чистење на оџаците и да не го чекаат почетокот на новата грејна сезона со неисчистени оџаци, бидејќи најголем дел од интервенциите на Територијалната професионална противпожарна единица во зимскиот период беа поврзани со нив.