Ана Марија Јованова денеска беше Градоначалник на еден ден

Ана Марија Јованова денеска беше Градоначалник на еден ден

Од денеска па натаму, секој прв понеделник во месецот Europe House Strumica и општина Струмица ќе го реализираат проектот „Градоначалник на еден ден“. Градоначалникот Костадин Костадинов, денеска, фотељата и ја отстапи на на Ана Марија Јованова, 18-годишна млада девојка која штотуку го заврши средното образование во СОУ „Димитар Влахов“. Тие заедно ги реализираа сите планирани активности за денеска во кабинетот...

Пуштена во употреба новата спортска сала во Муртино

Пуштена во употреба новата спортска сала во Муртино

Градоначалникот Костадин Костадинов и министерот за образование и наука Јетон Шаќири, денеска, ја пуштија во употреба новата спортска сала во  основното општинско училиште „Маршал Тито“ во Муртино. Инвеститор на овој проект беше Владата на Република Северна Македонија, се реализираше преку Министерство на образование и наука, а во изградбата  учествуваше и Општина Струмица со навремено и квалитетно завршени обврски во износ...

Околу 200 ученици од Струмица го изучуваат кинескиот јазик

Околу 200 ученици од Струмица го изучуваат кинескиот јазик

На средбата на градоначалникот на општина Струмица Костадин Костадинов со Амбасадорот на НР Кина во Република Северна Македонија, Н.Е. Џанг Ѕуо во февруари годинава, беше разговарано за организирање на курсеви по кинески јазик за учениците од училиштата во надлежност на општина Струмица. Бесплатни он лајн курсеви по кинески јазик се реализираат од почетокот на месец мај за околу 200 ученици...

Започна фестивалот „Вело Струмица“

Започна фестивалот „Вело Струмица“

Денеска и официјално започна првиот фестивал посветен на сите љубители на велосипедите и велосипедизмот, со што Струмица се најде на мапата на европските градови кои ги препознаа и промовираат предностите на велосипедот. Градоначалникот Костадин Костадинов кој го донесе својот велосипед на првиот настан „Вело сервос“ во малиот градски парк ги покани граѓаните за помасовно учество во сите програмски активности на...

Се промовираше „Патоказот за развој на биоекономијата во струмичкиот регион“

Се промовираше „Патоказот за развој на биоекономијата во струмичкиот регион“

Струмичкиот регион, преку SDEWES-Скопје, е дел од проектот BE-Rural финасиран од програмата „Хоризонт 2020“ на Европската Унија. Проектот има за цел доближување на концептот на биоекономија кон чинителите во регионот, мапирање на можностите и потенцијалите на регионот, како и развивање на патокази и стратегии за остварување на биоекономијата. Денеска во домот на АРМ се одржа промоција на „Патоказот за развој...

Од 2 до 5 јуни ќе се одржи фестивалот посветен на велосипедот „Вело Струмица“

Од 2 до 5 јуни ќе се одржи фестивалот посветен на велосипедот „Вело Струмица“

Со посебно задоволство денеска од срцето на Струмица,малиот градски парк, градоначалникот Костадин Костадинов го најави првиот фестивал посветен на велосипедот и љубителите на велосипедизмот „Вело Струмица“. Можеби е нескромно, но факт е дека уште една иницијатива, новина, уште еден голем проект во нашата држава започнува токму во Струмица. Препознавајќи ја уникатноста, долгата традиција, практичноста и придобивките на велосипедот како сигурен,...

Ќе се решава проблемот со поплавите на дел од улицата „Младинска“

Ќе се решава проблемот со поплавите на дел од улицата „Младинска“

Градоначалникот Костадин Костадинов на заедничка прес конференција со директорите на „Комуналец“ и „Струмичко поле“ најави трајно решавање на проблемот со поплавите на дел од улицата „Младинска“. Повеќе пати сум кажал, ќе повторам и денеска. Јас сум Градоначалник на сите и дојдов на оваа функција за да ги решавам проблемите, а не да бегам од нив, се соочувам со нив и...

СООПШТЕНИЕ за воведување времен режим на сообраќај

СООПШТЕНИЕ за воведување времен режим на сообраќај

Во периодот од 2 до 5 Јуни, 2022 година, на повеќе локации во градот Струмица ќе се одржи четиридневна манифестација – Фестивал за љубители на велосипедизмот – „Вело Струмица“.  Фестивалот „Вело Струмица“ се организира во рамките на спроведувањето на проектот „Струмица – Вело Град“, финансиран од фондовите на Европската Унија. Централниот настан на фестивалот е планиран како мулти-програмски настан, а...

Се одржа завршниот настан од проектот финансиран од  Детската фондација Песталоци

Се одржа завршниот настан од проектот финансиран од  Детската фондација Песталоци

Денеска се одржа завршната активност од проектот „Општински политики за зголемен опфат и инклузија во образовниот систем на децата со надмината возраст кои се надвор од училиштата во општина Струмица”, а за чија реализација општина Струмица доби грант од Детската фондација Песталоци. Како резултат на целокупниот овој проект, од кој произлегоа Општинските политики за поддршка на оваа категорија деца, дваесеттина...

На иницијатива на градоначалникот Костадинов еднократна помош за првачињата во новата учебна 2022/23 година

На иницијатива на градоначалникот Костадинов еднократна помош за првачињата во новата учебна 2022/23 година

На иницијатива на градоначалникот Костадин Костадинов, општина Струмица за прв пат ќе додели еднократна парична помош од 2.000 денари за семејства со прваче за прв пат запишано во учебната 2022/23 година со постојано живеалиште на родителите на подрачјето на општина Струмица. За остварување на ова право се поднесува БАРАЊЕ до Градоначалникот на општина Струмица, во периодот од 01.06.2022 до 30.09.2022...