Буџетот на општина Струмица за 2023 година изнесува 1.642.012.000 денари

Буџетот на општина Струмица за 2023 година изнесува 1.642.012.000 денари

Советот на општина Струмица на денешната 18-та седница го усвои Буџетот за 2023 година.Вкупниот буџет изнесува 1.642.012.000,00 денари, од кои основниот буџет изнесува 805.098.000,00 денари, 731.326.000,00 денари се блок дотации, 54.385.000,00 денари се однесуваат на самофинансирачки активности на буџетски корисници и 51.203.000,00 се однесуваат на донации. Во однос на донесениот ребалансиран буџет за 2022 година, овој буџет е зголемен за...

Учениците од СОУ „Никола Карев“ изработија шкафчиња за учениците од ООУ „Никола Вапцаров“

Учениците од СОУ „Никола Карев“ изработија шкафчиња за учениците од ООУ „Никола Вапцаров“

Струмица е пример за целата држава за тоа како се воспоставува силна соработка помеѓу Општината со сите училишта. Учениците и професорите од дрвно-преработувачката струка на СОУ „Никола Карев“ со финансиска поддршка од општина Струмица, произведоа и испорачаа 927 шкафчиња во ООУ „Никола Вапцаров“ со што секое дете од ова и училиштето во Градско Балдовци доби шкафче за своите потреби. Градоначалникот...

Решение за свикување на осумнаесеттата седница на Советот на општина Струмица

Решение за свикување на осумнаесеттата седница на Советот на општина Струмица

Совет на општина Струмица Бр.08 – 10174 /1 22.12.2022 год. С т р у м и ц а Врз основа на член 48 став 1 точка 1 од Законот за локалната самоуправа (“Сл.весник на РМ” бр. 5/02) и член 57 став 1 од Деловникот на Советот на општина Струмица (“Сл. гласник на општина Струмица” бр. 2/06), донесувам Р е ш...

Вчера во Скопје во организација на Младинскиот културен центар беше одржан национален настан за вмрежување на Локалните економско – социјални совети

Вчера во Скопје во организација на Младинскиот културен центар беше одржан национален настан за вмрежување на Локалните економско – социјални совети

Вчера во Скопје, во организација на Младинскиот културен центар од Битола, а во соработка со партнерски организации од Гостивар, Струга, Тетово, Кавадарци и Свети Николе, беше одржан национален настан за вмрежување на Локалните економско – социјални совети. На овој настан ЛЕСС – Струмица ја претставуваа Тони Милушев , Надица Патрикова и Софче Јанева, а претседавачот Милушев изврши и презентација за...

Европратеникот Илхан Ќучук во посета на Струмица

Европратеникот Илхан Ќучук во посета на Струмица

Европратеникот и известувач за Северна Македонија во Европскиот парламент, Илхан Ќучук денеска престојуваше во работна посета на општина Струмица и ја предводеше повеќечлената делегација од соседна Бугарија во која беа и градоначалникот и претседателот Советот на општина Крџали и нивните заменици, како и советници од општините Благоевград и Хаџидимово. На средбата со градоначалникот Костадин Костадинов, претседателот на Советот Марјан Даскаловски...

Честитка од градоначалникот Костадинов по повод Денот на наставата на турски јазик

Честитка од градоначалникот Костадинов по повод Денот на наставата на турски јазик

Почитувани сограѓани од турската заедница, 21 Декември е Ваш ден, ден кога пред 78 години започнала наставата на турски јазик во земјава, а веќе деценија и половина се одбележува како Ден на наставата на турски јазик. Да се посетува настава на својот мајчин јазик е едно од вашите основни права, но и придобивка од негувањето и унапредувањето на долгогодишното заедништво...

Започна реконструкцијата на основното музичко училиште „Боро Џони“

Започна реконструкцијата на основното музичко училиште „Боро Џони“

Градоначалникот Костадин Костадинов со соработниците и членови на Советот, денеска извршија увид во започнатата реконструкција на основното музичко училиште „Боро Џони“ во придружба на директорката Клара Патарова и вработени и ученици од училиштето. Ова е прва реконструкција на училиштето од кога е изградено во 1991 година. Тогаш имало 13 вработени и 120 ученици, сега има 24 вработени и 300 ученици...

Претставници од општина Струмица на завршен настан од проектот „Јакнење на мултиетничката соработка во општините“

Претставници од општина Струмица на завршен настан од проектот „Јакнење на мултиетничката соработка во општините“

Со музички изведби, изложбени паноа и панел дискусија за дванаесет годишните активности од проектот „Јакнење на мултиетничката соработка во општините“, во Скопје се реализираше завршен настан, на кој со наставниците од трите проектни основни училишта од Струмица, присуствуваа и претставници од опшптина Струмица. Овој проект беше поддржан од Детската Фондација Песталоци од Швајцарија, а се  спроведуваше од страна на Македонскиот...

Се одржаа Отворени забавни фудбалски школи“ во Струмица

Се одржаа Отворени забавни фудбалски школи“ во Струмица

Денес во спортската сала на ООУ „Никола Вапцаров“, во организација на Cross Cultures Project Association (CCPA) – Скопје, се одржаа овогодинешните, дваесет и втори по ред, традиционални „Отворени забавни фудбалски школи“ во Струмица. На овој настан за првпат учество зедоа повеќе од 40 деца – ученици од  ООУ „Никола Вапцаров“, без разлика на полот, возраста и нивното претходно фудбалско знаење....