Транспарентноста и отчетноста на општина Струмица потврдена со факти PDF Print E-mail
Friday, 17 March 2017 16:01

 Според 74 индикатори, општина Струмица е прва општина во Македонија по добро владеење, транспарентност и отчетност според резултатите од проектот „Лотос“ кој траеше повеќе од една година а се спроведе во 44 општини во Република Македонија, меѓу кои и општина Струмица.

 
Советот ја одржа 51-та седница, а поради заминувањето на советниците од ВМРО ДПМНЕ не се одржа продолжението на 50-та седница PDF Print E-mail
Friday, 17 March 2017 14:42

Советот на општина Струмица денеска ја одржа 51-та седница на која беа усвоени информации и повеќе предлог – одлуки, а кои се во интерес на граѓаните на Општината. За денеска беше закажано и продолжението на 50-та седница, но истото не се одржа заради тоа што советниците од ВМРО ДПМНЕ и Социјалистичката партија ја напуштија седницата и со тоа им го скратија правото на граѓаните и правните лица да ја продолжат постапката за легализација на своите објекти бидејќи ги чекаа одлуките на Советот на општина Струмица.

 
Општина Струмица успешно ја испишува својата транспарентна и отчетна приказна PDF Print E-mail
Thursday, 16 March 2017 15:08

Отчетна, одговорна, транспарентна и секогаш отворена за соработка со граѓаните, ова се квалификациите кои што општина Струмица ги добиваше од извршените истражувања на релевантни фактори во изминатите 12 години. Секогаш и секаде прва во истражувањата со различни индикатори и со најдобри европски практики на локално ниво. Според 74 индикатори, општина Струмица е прва општина во Македонија по добро владеење, транспарентност и отчетност според резултатите од проектот „Лотос“ кој траеше повеќе од една година а се спроведе во 44 општини во Република Македонија, меѓу кои и општина Струмица. 

 
Општина Струмица на завршен настан од Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција во образованието PDF Print E-mail
Thursday, 16 March 2017 10:01

Во рамките на Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција во образованието, имплементиран од Македонскиот центар за граѓанско образование од Скопје, општина Струмица преку учеството на учениците и наставниците од основното општинско „Маршал Тито“ од Струмица, претставници од сите основни и средни училишта од општина Струмица и општинскиот просветен инспектор од општина Струмица, беше дел од завршниот настан на Проектот.

 
Преку „Систем 48“ во февруари решени се 85 проблеми на граѓаните PDF Print E-mail
Wednesday, 15 March 2017 14:36

Во општинскиот сервис „Систем 48“ во текот на месец февруари биле доставени вкупно 107 пријави, од кои решени и одговорени се 85 пријави. Останатите 22 се во процес на решавање, бидејќи за истите е потребно повеќе време од вообичаеното 48 часа. 

 
Издавање на Нацрт- Б интегрирана еколошка дозвола за заштита на животната средина на Доо .. АЛМАКС “ Струмица Инсталација за производство на рафинирано масло за јадење PDF Print E-mail
Wednesday, 15 March 2017 13:19

Врз основа на член 113 и  член 122 став 4 од Законот за заштита на животната средина (Сл.в на РМ бр:53/05, 81/05, 24/07, 159/08, 83/09, 48/10, 124/10, 123/12, 93/13, 187/13 , 42/14, и 44/15, 129/15, 192/15 и 39/16  ) , Градоначалникот на општина Струмица , издаде Нацрт Б- Интегрирана еколошка дозвола

 
«StartPrev1234567NextEnd»

Page 3 of 7
 

E-newsletter