Во организација на домот за деца и млади „Благој Мучето“ отворена е ретроспективна изложба PDF Печати

Во рамките на своите програмски активности за месец мај, домот за деца и млади „Благој Мучето“ организираше ретроспективна изложба  во соработка со основното општинско училиште „Сандо Масев“ од Струмица. Во фоајето на домот на АРМ изложени се 31 ликовно дело, од кои 20 се дела изработени на Републичката манифестација „Цвеќе 2016“ и дел од „Цвеќе 2015“ на отворено со користење на сув пастел и како основен мотив е користено цвеќето, а останатите 11 ликовни творби се дел од цртањето на отворено по повод доаѓањето на пролетта, кој е посебен настан.

Целта на оваа изложба е трудот кој што е вложен од страна на децата, а не само трудот, туку и огромната љубов и внимание кои ги посветуваат при изработката на цртежите, да не заврши со самото цртање, туку, тие да добијат уште една можност да бидат повторно изложени, а изложбата може да биде преземена и од некоја друга институција и со тоа да може да биде видена и од други граѓани. Се надеваме дека одзивот на манифестацијата Цвеќе оваа година ќе биде ист како и сите претходни години, а оваа изложба ќе биде само еден поттик и мотивација за понатамошна работа за децата кои постојано соработуваат, а се дел од основните училишта кои што имаат редовна соработка со домот за деца и млади, рече Светлана Мазгалоска Вучетиќ.

 

Додади коментар


Безбедносен код
Освежи